Ιάσων Ζηργάνος - Ο θρύλος

Αναρτήθηκε από : Βασίλειος Α. Μπαλάφας | Ετικέτα : | Ημερ/νία : 13.2.11

0

Κείμενο του ιστορικού - δημοσιογράφου Πέτρου Λινάρδου από το περιοδικό "Ναυτική Ελλάς", στην ενότητα "Αθλήματα του Υγρού Στίβου και της Θάλασσας" - Αύγουστος 2005 :

Οι ρίζες ενός θρύλου των θαλασσινών άθλων

Ο διάπλους της Μάγχης, με πρώτο «δαμαστή» της φημισμένης αυτής θάλασσας το 1875 τον άγγλο Μάθιου Γουέμπ-ως επίσημη αγωνιστική μορφή, είναι ο κορυφαίος θεσμός των θαλάσσιων υπερμαραθώνιων.

Με την ιστορία που γράφτηκε στη ροή 130 ετών έχει αρκετές φορές ασχοληθεί η «Ναυτική Ελλάς». Από ελληνικής πλευράς, ο πρώτος διάπλους του «Τσάνελ» καταγράφεται το 1930 από τον σαμιώτη ναυτικό (υπηρέτησε ως ναύτης στο Πολεμικό Ναυτικό) Μανόλη Βελισσαρίου που τη διέσχισε (34 χιλιόμετρα) από τις βρετανικές στις γαλλικές ακτές. Η παράδοση συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας από σημαντικούς κολυμβητές και κολυμβήτριες.

Ωστόσο ο ακατάλυτος στο πέρασμα του χρόνου θρύλος προσωποποιείται στη μορφή του Ιάσονα Ζηργάνου, βολιώτη ταγματάρχη του ελληνικού Στρατού, ο οποίος στη δεκαετία του 1950 διέπλευσε τέσσερις φορές τη Μάγχη, είχε όμως τραγικό όσο και ηρωικό τέλος καθώς έχασε τη ζωή του στο πέρασμα του στενού Σκοτίας - Ιρλανδίας ένα μίλι πριν τερματίσει. (Πριν ξεψυχήσει, ζήτησε και ήπιε ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι).

Θυμηθήκαμε τον Ιάσονα Ζηργάνο (ο γράφων, ως νέος δημοσιογράφος. είχε καλύψει τα θαυμαστά κατορθώματα του) καθώς διαβάσαμε στο χρονικό του Γεώργη Γερουλάνου για την οικογενειακή ζωή στο πατρικό του κτήμα στους Τράχωνες, περιοχή σχεδόν τσιμεντοποιημένη σήμερα, κοντά στην Αργυρούπολη, πάνω από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, ότι:
Τα παιδιά μάθαιναν να παραβγαίνουν στο κολύμπι και στις βουτιές κατεβαίνοντας, με τα πόδια φυσικά. στην παραλία.

Σημείο εκκίνησης το Τροκαντερό του Νέου Φαλήρου και τέρμα το Έντεν. Πρώτος όμως έβγαινε ένας νεαρός που είχε ήδη κολυμπήσει από τον Πειραιά στο Τροκαντερό και από την Αίγινα στο Φάληρο. Ονειρευόταν να περάσει μια μέρα τη Μάγχη (τελικά το πέτυχε τέσσερις φορές).

Λεγόταν Ιάσων Ζηργάνος
.